torsdag 10 november 2011

Boeuf Bourguignon



















Lånad bild...

Bjöd på en klassisk Boeuf Bourguignon när jag hade tjejerna hemma på middag för några veckor sen, den vart verkligen uppskattad och jag vart själv lite stilt - att jag lyckades göra en sån fantastiskt god gryta..:)
Här kommer receptet, hämtat från Tasteline - men har ändrat på några småsaker, så den blir mer personlig och just min variant..!!

8 - 10 portioner (vi hade inget tillbehör förrutom breöd och sallad, då räckte den till 8 personer)

1,5 kg nötkött (fransyska använde jag mig av)
2 - 3 morötter
2 gula lökar
3 msk vetemjöl
6 - 7 dl rött vin
5 dl köttbuljong (jag tog 1 tärning köttbuljong och 1/2 tärning grönsaksbuljong)
3 msk tomatpuré
0,5 - 1 tsk timjan, torkad eller några kvistar färsk
1 lagerblad
3-4 vitlöksklyftor
20 steklök (jag har även valt bort dessa sist jag gjorde denna och hade i syltlök istället, absolut lika gott)
1 paket bacon

1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar - bryn sedan i stekpannan inna du lägger över det i en gryta.

2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. 

3. Salta och peppra köttet och grönsakerna efter smak och tycke.. OBS!! Tänk på att baconet som du har i grytan på slutet är salt..!!!

4. Häll över mjölet under omrörning - så det fördelas över hela grytan.

5. Häll på vin och buljong så att det täcker.

6. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

7. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 2 timmar - med fördel lite till, blir bara godare.

9. Skala under tiden smålökarna - om du inte använder syltlök vill säga, för de hälls bara i på slutet, skölj först dom i kallt vatten - fräs smålökarna i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.

8. Lägg i smålökar och bacon (klippt i bitar) och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Servera med pressad potatis eller annat gott tillbehör - jag tyckte det räckte gott och väl emd en ordentlig sallad och eventuellt bröd om man känner för det - men då blir det ingen LCHF rätt!! :)

Smaklig måltid mina vänner!!

2 kommentarer:

  1. Grytor är så gott! Speciellt nu när det är höst och lite murrigt ute ;) Kan verkligen rekommendera att laga chili på högrev – också riktigt gott och en bra rätt om man är många. /Kram

    SvaraRadera
  2. tack för din dina kommentar! <3 det har varit mycket med jobbet, vissa privata grejer och såklart även lägenheten.. sen är det ju alltid så att när man väl har ett uppehåll är det svårare att komma tillbaka.

    jag ska verkligen försöka hitta tillbaka till jobbet men det går segt! :/

    SvaraRadera